Usuwanie znamion Poznań Dermatologia i Medycyna Estetyczna

Dlaczego i jaka dieta jest ważna w trądziku?

Coraz więcej badań wskazuje na związek pomiędzy dietą a stanem naszej skóry. Szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na to co jemy jeśli jesteśmy posiadaczami skóry problematycznej, trądzikowej, ponieważ zrozumienie wpływu diety na trądzik, może pomóc w niwelowaniu objawów i poprawie kondycji skóry.


Wysoko przetworzona żywność wpływa negatywnie na pracę naszego organizmu i cery, dlatego powinniśmy unikać spożywania słodyczy, fast foodów czy napojów gazowanych. Jakie inne składniki bądź produkty powinniśmy wyeliminować z naszej diety jeśli zmagamy się z problemami skórnymi?:

  • nabiał – osoby posiadające cerę trądzikową muszą uważać na nadmiar tego rodzaju produktów w diecie, ponieważ udowodniono, że produkty mleczne, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe, mogą wpływać na rozwój trądziku,
  • cukier – dieta obfitująca w cukry proste oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym znacząco przyczynia się do powstawania niedoskonałości skó Spożycie tych pokarmów powoduje wzrost poziomu glukozy i insuliny we krwi oraz zwiększenia podziału komórek, co prowadzi do zwężania się przewodów gruczołów łojowych i tym samym zastoju łoju,
  • sól – nadmiar tej przyprawy nie jest dobry dla nikogo, a dodatkowo dla skór trądzikowych oznacza intensywniejszą pracę gruczołów łojowych co jest bardzo niekorzystne dla skóry,
  • ostre przyprawy – ostrzejsze dania w przypadku trądziku mogą sprawić zaostrzenie się stanów zapalnych,
  • używki – jeśli zależy nam na utrzymaniu zdrowej skóry, powinniśmy ograniczyć picie alkoholu czy palenie papierosów.


Dieta w leczeniu trądziku powinna być bogata w zdrowie, naturalne i lekkostrawne produkty, oczyszczające nasz organizm z toksyn. Co więc warto wprowadzić do naszego jadłospisu jeśli chcemy poprawić stan naszej cery?:

  • warzywa – szczególnie warzywa liściaste, zielone,
  • owoce o niskim indeksie glikemicznym,
  • jaja, drożdże, rośliny strączkowe czy orzechy – obfite w witaminę B,
  • ryby, owoce morza, wątróbka – zawierają cynk, który reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • świeże zioła, duża ilość nieostrych przypraw – jako zamiennik soli,
  • chude mięso,
  • pełnoziarniste pieczywo, kasze, otręby – bogate w błonnik.

 

Odpowiednia dieta jest w stanie skutecznie pomóc w walce z trądzikiem. Unikanie przetworzonych produktów, cukrów i nabiału może przynieść znaczące korzyści dla naszej skóry. Pamiętajmy, że zmiany w diecie to proces, który wymaga czasu i cierpliwości, ale efekty mogą być znaczące i trwałe.

Więcej wpisów