Usuwanie znamion Poznań Dermatologia i Medycyna Estetyczna

Niacynamid w pielęgnacji skóry

Witamina PP, inaczej znana jako niacynamid lub niacyna, jest formą witaminy B3. Ma szereg korzystnych właściwości dla skóry, co sprawia, że jest popularnym składnikiem w produktach kosmetycznych i sprawdzi się w pielęgnacji każdego typu skóry, bez względu na wiek. Oto kilka głównych właściwości witaminy PP w kontekście kosmetyki:

  • działanie przeciwutleniające: niacynamid działa jak przeciwutleniacz, co oznacza, że pomaga neutralizować wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia skóry. Będzie więc cennym składnikiem w pielęgnacji porannej, pod krem z filtrem. Z działania antyoksydacyjnego skorzystają również cery trądzikowe,
  • polepszenie tekstury skóry: witamina PP poprawia strukturę skóry, nadając jej gładkość i miękkość,
  • regulacja produkcji sebum: działa łagodząco na skórę tłustą, pomagając w regulacji produkcji sebum i posiada działanie przeciwbakteryjne. Zapobiega nadmiernemu świeceniu się cery i zwęża pory, przez co również działa przeciwtrądzikowo,
  • właściwości przeciwzapalne: działanie to pomaga w łagodzeniu stanów zapalnych i zaczerwienień związanych z trądzikiem pospolitym i różowatym, ogranicza zmiany zapalne i przyspiesza ich gojenie,
  • ochrona płaszcza hydrolipidowego skóry – naskórek składa się z komponentów tłuszczowych (składniki sebum oraz cementu międzykomórkowego, np. ceramidy) oraz wodnych (naturalny czynnik nawilżający – w skrócie NMF (ang.) czyli substancji nawilżających naturalnie produkowanych przez nasz naskórek). Niacynamid uszczelnia i wzmacnia barierę hydrolipidową skóry, stymuluje produkcję ceramidów, dzięki czemu pozostaje ona nawilżona i stanowi skuteczną barierę przeciw czynnikom zewnętrznym,
  • działanie przeciw przebarwieniom – niacynamid posiada właściwości rozjaśniające przebarwienia, blokuje syntezę melaniny (barwnika skóry) przez co ujednolica i wyrównuje koloryt skóry,
  • ogólna poprawa kondycji skóry: regularne stosowanie kosmetyków z niacynamidem przyczynia się do ogólnej poprawy kondycji skóry, nadając jej zdrowy i promienny wygląd.

 

Niacynamid jest łagodny dla większości typów skóry, co czyni go popularnym składnikiem w wielu produktach do pielęgnacji skóry, takich jak kremy nawilżające, serum, toniki i kremy przeciwstarzeniowe i na przebarwienia. Jego naprawdę wszechstronne działanie powoduje, że jest składnikiem dedykowanym dla każdego typy cery. W kosmetykach występuje najczęściej w stężeniu 1-10%. W stężeniu 1-5% będzie idealny jako składnik nawilżający, odżywiający skórę o działaniu antyoksydacyjnym. W wyższym stężeniu (5-10%) sprawdzi się idealnie do skóry trądzikowej, będzie posiadał mocniejsze działanie seboregulujace i przeciwzapalne, jednakże w stężeniu 10% niekiedy podrażnia skórę – wskazane jest używanie wyższych stężeń z rozwagą i obserwacją, jak reaguje nasza skóra. Jeśli okaże się, że działanie jest za mocne, należy zmniejszyć stężenie lub częstotliwość aplikacji kosmetyku.

Więcej wpisów

Efekt usunięcia znamienia laserem CO2

Usuwanie laserowe zmian jest w pełni bezpieczne i bezbolesne a efekty po wygojeniu przechodzą najśmielsze oczekiwania. Dziś prezentujemy efekt przed zabiegiem i niecały rok po

Przebarwienia

  W poprzenim wpisie wstępnie przedstawiłam temat przebarwień skórnych – czym są oraz jak w pigułce wygląda proces ich powstawania. Dziś poruszę przyczyny ich powstawania